Nye anbefalinger: Læger skal overveje akupunktur mod hovedpine

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om hovedpine skal sikre ensartet visitation og mere behandling gennem almen praksis. Og så skal lægerne overveje alternativ behandling.

Står det til Sundhedsstyrelsen skal danske læger fremover overveje at anbefale en række ikke-medicinske, alternative behandlinger til patienter med hyppig eller kronisk hovedpine, hvis den traditionelle behandling med medicin ikke har en gavnlig effekt for patienten. Sådan lyder det i styrelsen anbefalinger om hovedpine, som blev sendt i høring tirsdag.

»Øvrige ikke-medicinske indsatser i form af superviseret træning, manuel behandling, afspændingsteknikker, akupunktur og kognitiv terapi overvejes og tilbydes på baggrund af en samlet vurdering af patientens biopsykosociale helbredstilstand,« står der i anbefalingerne

Selv om punktet står beskrevet i teksten på lige fod med de andre indsatsområder, som Sundhedsstyrelsen peger på, skal det dog ikke ses som en anbefaling af de alternative behandlingsmetoder, siger læge i Sundhedsstyrelsen Vibe Cecilie Ballegaard, som har været med til at skrive anbefalingerne.

Britiske myndigheder anbefaler akupunktur

Det er derimod en mulighed, lægerne kan ty til, hvis en patient ikke har haft gavnlig effekt af de traditionelle behandlinger, siger hun. Samtidig pointerer hun, at også denne del af anbefalingen tager udgangspunkt i evidens.

»Det fremgår af to Cochrane-reviews, at der i forebyggelsen af hovedpine ser ud til at være en effekt af akupunktur. Så det er på den baggrund, at vi skriver det på som noget, man kan overveje, hvis andre forebyggende behandlinger ikke har virket,« siger hun.

Det britiske sundhedsinstitut NICE anbefaler akupunktur mod både svær spændingshovedpine og migræne i de tilfælde, hvor patienten ikke har haft gavn af mindst to godkendte medicintyper. Og ifølge Cochranes review af akupunktur mod svær spændingshovedpine peger evidensen på, at den kinesiske behandlingsmetode kan have gavnlig effekt for patienten.

»Det foreliggende bevis tyder på, at et behandlingsforløb med akupunktur bestående af mindst seks behandlingssessioner kan have værdifuld effekt for personer med hyppig spændingshovedpine,« lyder konklusionen på Cochranes review.

Regioner skal sætte rammerne for visitation

Udover opfordringen til lægerne om at overveje en række ikke-medicinske behandlingsmetoder, handler Sundhedsstyrelsens anbefalinger i høj grad om mere rådgivning og information til de praktiserende læger og en bedre organisering af behandlingstilbud på tværs af sektorer. 

En klarere struktur i organiseringen af tilbudene skal sikre, at ventetiden på de højtspecialiserede tilbud til hovedpinepatienterne bliver bragt ned ved, at de praktiserende læger i højere grad behandler de patienter, som ikke nødvendigvis har behovet for speciallægehjælpen.

Men det kræver, at lægerne i almen praksis har mulighed for rådgivning fra speciallægerne, og at det bliver penslet ud, hvilke patienter der har brug for hvad. Derfor skal regionerne ifølge anbefalingerne lave et sæt visitationsretningslinjer, som lægerne kan læne sig op ad.

»Én af udfordringerne er, at der er lange ventetider til de tværfaglige hovedpinecentre. Derfor prøver vi at imødekomme, at det er de patienter, der har det største behov, som bliver henvist til de centre. Så det er de rigtige, der bliver henvist, men også så de praktiserende læger kan få rådgivning om, hvordan de kan komme videre i behandlingen af hovedpinepatienter,« siger Vibe Cecilie Ballegaard og forklarer, at anbefalingerne er kommet til på baggrund af et ønske fra de praktiserende læger selv.

»Der har været et behov for at få beskrevet patientforløbet for den her gruppe, som er hårdest ramt af hovedpine. Altså patienter med hyppig eller kronisk hovedpine. De praktiserende læger har blandt andet ønsket at få mere viden om, hvordan de bedst kan håndtere den store gruppe patienter, som det jo er. Og hvor meget man skal regne med at kunne gøre i almen praksis, og hvornår patienterne skal henvises til specialiseret behandling,« siger hun.

(Dagensmedicin.dk)